JULES DE BRUYCKER

20.10.2023 - 05.02.2024

postkaarten

 Ik ben in mijn gemoed niet rijk zoals sommige andere kunstenaars. Ik kan niet louter uit mijn inspiratie putten. Ik moet het krijgen van buitenuit. Ik moet geïnspireerd worden door kathedralen en krotten, maar vooral door de mensen.

1

Het omvangrijke oeuvre van Jules De Bruycker (1870 – 1945) kan onmogelijk besproken worden zonder zijn grenzeloze liefde en fascinatie voor zijn geboortestad Gent en haar kleurrijke inwoners te erkennen. Met zijn unieke stijl en zeldzaam opmerkzame blik wist hij de stad, haar burgers en robuuste monumenten, met een grote gevoeligheid en poëzie aan een scherpe analyse te onderwerpen en voor de eeuwigheid te verbeelden.

De Bruyckers oeuvre is echter zoveel meer dan zijn gekende volkse taferelen en grappige karikaturen.

1c

De Eerste Wereldoorlog en zijn vlucht naar Londen dwingen hem om zijn inspiratie elders te zoeken, hetgeen leidt tot monumentaal teken- en etswerk van een ongezien niveau, waarin hij de brutaliteit van de oorlog aankaart. Eenmaal teruggekeerd in Gent blijft de kunstenaar zich met potlood en etsnaald ontwikkelen in een oeverloze speurtocht naar de ideale, uitgepuurde lijn om zijn omgeving weer te geven met een zichtbaar gemilderde kijk op de wereld.

1d

Met felgekleurde aquarellen, ambitieuze etsen en fijn geslepen tekeningen laat de tentoonstelling Jules De Bruycker de bezoeker kennismaken met het verrassend veelzijdige oeuvre van deze eigenzinnige kunstenaar. Gevierd door zijn tijdsgenoten vormt zijn leven en werk zonder twijfel een onterecht onderbelicht hoofdstuk uit de Belgische kunstgeschiedenis.