Slider

GUSTAVE VAN DE WOESTIJNE

Vlaamse expressionist met symbolistische en (neo-)realistische trekjes. Ontwikkelt een eigenzinnige vormentaal waarin hij de realiteit sterk vereenvoudigt en naar zijn hand zet, met een neiging naar de karikatuur. 

1881

Geboren.

Broer van de schrijver, dichter en journalist Karel van de Woestijne (1878-1929).

Studeert aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten, o.m. bij Jean Delvin.

In het landelijke Sint-Martens-Latem op de oevers van de Leie maakt hij kennis met kunstenaars als beeldhouwer George Minne en de schilders Valerius De Saedeleer en Albijn Van den Abeele, die samen met de broers Van de Woestijne en enkele anderen de eerste Latemse School vormen.

Richt zich nadrukkelijk op religieuze en spirituele thema’s; hieraan is zijn kortstondige verblijf in een benedictijnenklooster zeker niet vreemd.

Ondergaat de invloed van de Vlaamse primitieven, oude meesters als Pieter Brueghel en de Britse prerafaëlieten. Zijn verstilde religieuze taferelen zijn vaak gesitueerd in de Leiestreek.

1925

In Mechelen is hij vanaf 1925 actief als directeur van de Academie voor Schone Kunsten. Hij geeft ook les aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en het Hoger Instituut voor Sierkunsten van Ter Kameren in Brussel.

1929

In 1929 krijgt Van de Woestijne een solotentoonstelling in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Hij exposeert ook bij avant-gardegalerie Le Centaure en neemt actief deel aan het Brusselse kunstenaarsleven.

Het Brusselse echtpaar David en Alice van Buuren nodigt hem uit om schilderijen te realiseren in hun riante huis in Ukkel, dat tot de nok met kunst is gevuld. Het museum, dat later in het pand wordt ingericht, herbergt tot op heden een dertigtal werken van de kunstenaar, naast schilderijen van Signac, Van Gogh, Ensor, Foujita, Wouters, Ernst… Ook de musea voor Schone Kunsten in Gent en Antwerpen bezitten werk van Gustave Van de Woestijne.

1947

Overleden.