KUNSTENAARS
Museum de Reede heeft de werken van een dozijn kunstenaars uit zeven landen op drie continenten en overspant vijf eeuwen van de 17e tot en met de 21e. Kern van de collectie zijn een 150tal werken van drie van de grootste graveurs allertijden. Drie kunstenaars die elk de mens als doelwit hebben.
Fransisco Goya
Van het werk van Goya is er de volledige reeks van de ‘Caprichos’; De serie heeft de dwaasheden van de mens tot onderwerp, daarbij spaart hij ook de clerus niet. De kritische aard van de ‘Caprichos’ dwong Goya de reeks uit de handel te nemen, uit angst voor vervolging door de Inquisitie die al zoveel vrijdenkers hier naar het noorden heeft gebracht.
Lees meerEdvard Munch
In 1885 stapte de jonge twintiger Edvard Munch van de boot in Antwerpen op doortocht naar Parijs. Het was zijn allereerste buitenlandse ervaring. Het was de tijd van de wereldtentoonstelling, waar niet alleen technische hoogstandjes te zien waren maar ook het werk van de Europese avant-garde. Tien jaar later had hij zich sterk toegelegd op grafische kunst. Veel van zijn grootste werken, litho’s, dateren uit de jaren voor de eeuwwisseling.
Lees meerFélicien Rops
Van Félicien Rops is er een dertigtal werken over de breedte van zijn oeuvre. Zijn carrière beginnend als illustrator van de door hemzelf opgerichte publicatie Uylenspiegel, publiceert Félicien Rops artistieke, politieke en sociale karikaturen in lithografie. Net als Goya verdedigde Rops de vrije meningsuiting en streed tegen de morele rigiditeit van de bourgeoisie en de clerus. Hij koesterde zijn onbekendheid en wilde niet beroemd zijn.
Lees meerFred Bervoets
Werkt doorgaans in reeksen waarin verwante, vaak wilde motieven verschijnen en een eigen leven gaan leiden. Maakt beklemmende zelfportretten en duikt meer en meer op als een figuur in zijn eigen werk, vaak ongenadig en zonder franje neergezet.
Dees de Bruyne
Met een schilderij als De kindervrienden toont De Bruyne zich een maatschappelijk seismograaf: vijf ‘machtigen der aarde’ (prelaten, politici, zakenlui) maltraiteren naakte kinderen boven een luxueus gedekte tafel.
Henri Evenepoel
Naast subtiele portretten en stadsscènes maakt Evenepoel ook karikaturen, etsen en ontwerpen voor affiches, in de hoop er geld mee te verdienen. Het kapitaaltje dat hij van zijn moeder heeft geërfd – en dat door zijn vader wordt beheerd – smelt immers snel weg.
Marcelle Hanselaar
Als kunstenaar zoekt Hanselaar naar manieren om uitdrukking te geven aan die ongrijpbare vragen over wie en wat we zijn als het masker af is, en hoe we overkomen als het masker op is. Het schokeffect van haar werk ligt in het contrast van de combinatie van haar uitgesproken onderwerpen met het conventionele medium van olieverfschilderijen of etsen.
Floris Jespers
Antwerpse schilder onderweg van figuratie naar abstractie. Wordt o.m. beroemd voor zijn ‘églomisés’, achter-glas-schilderijen met clowns als thema.
Eugène Laermans
Ondergaat de invloed van Rops, Baudelaire en de decadente en symbolistische literatuur. Later gaat hij de menselijke misère afbeelden: stakende arbeiders, betogende boeren, landverhuizers en zwervers… vaak in grote groepen zwijgende mensen die onderweg zijn.
Georges Lemmen
Belgische neo-impressionistisch schilder en grafisch ontwerper uit de invloedssfeer van Les Vingt en La Libre Esthétique.
Eugeen van Mieghem
Weinig Belgische kunstenaars vertonen zo’n innige band met hun geboortestad als Eugeen Van Mieghem (1875-1930).
Pierre Paulus
Expressionist die naam maakte met donkere en beklemmende taferelen waarin de arbeid in de steenkoolmijnen en de metaalindustrie centraal staat.
Kurt Peiser
Schilder, tekenaar, lithograaf, etser (meer dan 350 etsen en lithos). Realist met impressionistische en expressionistische trekjes.
Armand Rassenfosse
Maakt naam met tekeningen van jonge vrouwen die in de steenkoolindustrie werken, maar realiseert evengoed mondaine portretten, naaktstudies en dansscènes.
Walter Sauer
Omwille van zijn zwakke gezondheid schakelt Sauer geleidelijk aan over naar het tekenen. Een belangrijk basismotief is het (vrouwelijk) naakt.
Edgard Tytgat
Brusselse expressionistische schilder, houtsnijder en graficus die actief was in de kringen van het Brabantse fauvisme.
Gustave van de Woestijne
Vlaamse expressionist met symbolistische en (neo-)realistische trekjes. Ontwikkelt een eigenzinnige vormentaal waarin hij de realiteit sterk vereenvoudigt en naar zijn hand zet, met een neiging naar de karikatuur.
Rik Wouters
Beeldhouwer, schilder, tekenaar en etser. Realiseert heel wat aquarellen. Na een kunstopleiding in Mechelen trekt hij naar de Brusselse academie, waar hij o.m. zijn muze en model Nel Duerinckx en de schilder Edgar Tytgat leert kennen.
Byeon Kwan-sik
Begint op jonge leeftijd zich te wijden aan “kunst”, pottenbakken en later traditionele schilderkunst. Studeert in Japan en werpt zich na terugkeer in zijn vaderland op het ontwikkelen van een eigen stijl in motief en techniek.
Konrad Cramer
President “Woodstock Guild of Craftsmen”.
Publiceert “The Third Eye” & “Photographs by Konrad Cramer”.
Paul Harbutt
Talrijke internationale tentoonstellingen.
Kunst professor aan de Cornell University in Rome.
Isoda Koryusai
Eugenio Lucas
Is het beste bekend om zijn kleine schilderijen die de invloed van Goya uitstralen: oorlog’s en inquisitie scenes, stierengevechten, volksfestivals.
Jacob Toornvliet
Blijft schilder van hoofdzakelijk genre stukken en portretten van enkelingen en groepen.
Théophile-Alexandre Steinlen
Steinlen ontwikkelt een eigen beeldtaal, waarin dieren een hoofdrol spelen. Vooral de kat is een geliefd personage.
Paula Rego
De Engels – Portugese kunstenares Paula Rego was één van de leidende figuratieve kunstenaars van vandaag. Haar narratieve en provocerende werk – vaak geïnspireerd op literatuur, sprookjes en religie– ontleedt ondubbelzinnig thema’s als het gezin, seksualiteit en hypocrisie.