AUGUSTE RENOIR

Franse schilder, boegbeeld van het impressionisme.

1841

Geboren in Limoges.

1862

Hij slaagt voor het ingangsexamen van de Parijse École nationale des Beaux-Arts in de rue Bonaparte en werkt in het atelier van Charles Gleyre. Ontmoet er Frédéric Bazille, Claude Monet en Alfred Sisley.

Samen met zijn vrienden gaat hij vaak schilderen in het woud van Fontainebleau. Zo ontstaat het pleinairisme of het schilderen in de open lucht, ver van de ateliers in  de stad. Het zijn vooral technische innovaties (olieverf in tubes, licht schildersmateriaal…) die deze evolutie mogelijk maken.

Realiseert landschappen en portretten, met name van zijn maîtresse Lise Tréhot, met wie hij twee kinderen heeft.

Experimenteert met het weergeven van licht in losse toetsen en vegen, maar gaat niet zo ver als zijn vriend Monet die vooral landschappen zal realiseren. Renoir houdt voornamelijk vast aan de menselijke figuur.

1870

Op zijn beroemde groepsportret Un atelier aux Batignolles wordt Renoir door zijn collega Henri Fantin-Latour vereeuwigd rond een schilderende Edouard Manet, tussen kunstbroeders als Monet, Bazille, Astruc en Emile Zola. Renoirs enigszins trieste silhouet wordt gevat in een lijst die achter hem hangt.

1876

In 1876 verhuist hij naar een atelier in de rue Cortot, waar vandaag het museum van Montmartre is gevestigd.

1876-77

In 1876-77 schildert hij zijn Bal du Moulin de la Galette. Gustave Caillebotte, zelf schilder maar vooral bekend als mecenas van de groep impressionisten, koopt dit werk.

1880

Na 1880 neemt Renoir afstand van de impressionisten en zoekt hij toenadering tot de officiële salons, wat hem goed betaalde opdrachten en een zeker mondain succes oplevert. Voortaan zet hij de contouren van zijn figuren sterker aan. Hij evolueert naar een veeleer klassieke factuur.

1919

Overlijdt