Slider

EDGARD TYTGAT

Brusselse expressionistische schilder, houtsnijder en graficus die actief was in de kringen van het Brabantse fauvisme. 

1879

Geboren.

Studeert aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten, waar hij de nieuwe stromingen als het symbolisme en het postimpressionisme leert kennen. Later zijn het figuren als Cézanne of Bonnard die hem beïnvloeden.

Een groot deel van Tytgats jeugd speelt zich af in de buurt – ook letterlijk – van Rik en Nel Wouters, met wie hij lief, leed en zwarte armoede deelt. In de autobiografische aantekeningen van Nel is Edgard ‘Klache’ Tytgat een prominent personage.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verblijven Tytgat en zijn echtgenote Marie in Groot-Brittannië, waar de kunstenaar een atelier met drukpers inricht.

1917

Een van de uitgaven met houtsneden die hij er in 1917 na de dood van zijn goede vriend Wouters realiseert is de bundel Quelques images de la vie d’un artiste, die hij eigenhandig op 40 genummerde exemplaren drukt. Bij elk van de 16 gewild naïeve prenten schrijft Tytgat een korte tekst over het leven van Rik en Nel, die hij zo goed heeft gekend.

Tytgats stijl evolueert van een lokaal fauvisme naar een eigenzinnig expressionisme met een volks en naïef karakter. Als een sprookjesverteller zet hij kermismolens en circustenten neer. In zijn interieurs experimenteert hij met licht en vorm.

Een ander terugkerend motief is het naakt, met name in historische of mythische taferelen die vaak een grimmige of zelfs licht sadistische ondertoon krijgen. Bij Tytgat is geen enkel sprookje onschuldig.

Tytgat schilderde of tekende niet alleen kermismolens. Hij heeft er ooit eentje ineengeknutseld: een fors schaalmodel op huiskamerformaat.

1957

Overleden.