KUNSTENAARS

Museum de Reede heeft de werken van een dozijn kunstenaars uit zeven landen op drie continenten en overspant vijf eeuwen van de 17e tot en met de 21e. Kern van de collectie zijn een 150tal werken van drie van de grootste graveurs allertijden. Drie kunstenaars die elk de mens als doelwit hebben.

Fransisco Goya

Van het werk van Goya is er de volledige reeks van de ‘Caprichos’; De serie heeft de dwaasheden van de mens tot onderwerp, daarbij spaart hij ook de clerus niet. De kritische aard van de ‘Caprichos’ dwong Goya de reeks uit de handel te nemen, uit angst voor vervolging door de Inquisitie die al zoveel vrijdenkers hier naar het noorden heeft gebracht.

Lees meer

Edvard Munch

In 1885 stapte de jonge twintiger Edvard Munch van de boot in Antwerpen op doortocht naar Parijs. Het was zijn allereerste buitenlandse ervaring. Het was de tijd van de wereldtentoonstelling, waar niet alleen technische hoogstandjes te zien waren maar ook het werk van de Europese avant-garde. Tien jaar later had hij zich sterk toegelegd op grafische kunst. Veel van zijn grootste werken, litho’s, dateren uit de jaren voor de eeuwwisseling.

Lees meer

Félicien Rops

Van Félicien Rops is er een dertigtal werken over de breedte van zijn oeuvre. Zijn carrière beginnend als illustrator van de door hemzelf opgerichte publicatie Uylenspiegel, publiceert Félicien Rops artistieke, politieke en sociale karikaturen in lithografie. Net als Goya verdedigde Rops de vrije meningsuiting en streed tegen de morele rigiditeit van de bourgeoisie en de clerus. Hij koesterde zijn onbekendheid en wilde niet beroemd zijn.

Lees meer