Slider

HENRI EVENEPOEL

Belgisch kunstschilder in het grensgebied tussen traditie en moderniteit

1872

Geboren te Nice (Fr.).

Zijn moeder sterft wanneer hij twee jaar is. Evenepoel groeit op in een gecultiveerde, liberale omgeving. Brengt zijn jeugd door in Brussel en frequenteert het atelier van Ernest Blanc-Garin. Via zijn vader Edmond, ambtenaar en melomaan, komt hij in contact met de lokale kunstscène.

1892

Vestigt zich in Parijs, waar hij aan de École nationale des Beaux-Arts zijn schildersopleiding wil voltooien. Trekt in bij zijn nicht Louise van Mattemburgh, haar echtgenoot Michel De Mey en hun dochtertjes Henriette en Sophie, die hij vaak zal tekenen en schilderen.

1893

Hij wordt toegelaten tot het atelier van de symbolistische meester Gustave Moreau, een briljant pedagoog.

In het atelier ontmoet Evenepoel medestudenten als Henri Matisse, Georges Rouault, Paul Baignères, Henri Huklenbrok en Charles Milcendeau. Verder leert hij o.m. Henri de Toulouse-Lautrec kennen.

Naast subtiele portretten en stadsscènes maakt Evenepoel ook karikaturen, etsen en ontwerpen voor affiches, in de hoop er geld mee te verdienen. Het kapitaaltje dat hij van zijn moeder heeft geërfd – en dat door zijn vader wordt beheerd – smelt immers snel weg.

1894

Vrij snel wordt Evenepoel de minnaar van zijn nicht Louise, die zwanger raakt. In 1894 wordt hun zoon Charles geboren, die nooit de naam van zijn echte vader zal dragen. Slechts enkele vrienden zijn op de hoogte.

1898

Tegen zijn zin onderneemt Evenepoel een lange studiereis naar Algerije. Zijn vader heeft immers onraad geroken; hij wil zijn zoon uit Louises buurt houden.

1899

Na zijn terugkeer uit Noord-Afrika besluiten Henri en Louise – die de echtscheiding heeft aangevraagd – Parijs te verlaten en in Brussel een nieuw leven te beginnen. Louise en de kinderen vestigen zich alvast in Schaarbeek. Evenepoels werk slaat aan.

1899

In december 1899 wordt de schilder, die in Parijs enkele doeken afwerkt, ziek. Drie weken later overlijdt hij.