previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

KURT PEISER

Realist, naturalist en communist

1887

1887 Geboren in Antwerpen (Vlaamse Kaai). Zoon van Duitse joden. Peiser had de Duitse nationaliteit maar werd later Belg.

Studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Ontwikkelt later een sympathie voor het marxisme en het internationalisme.

Werkt in het atelier van de marineschilder Gerard Jacobs.

Schilder, tekenaar, lithograaf, etser (meer dan 350 etsen en lithos).

1914

Realiseert heel wat marines en haven- en stadszichten, met oog voor armoede en de zelfkant van de samenleving. In Antwerpen en Brussel brengt hij o.m. het prostitutiemilieu in beeld. In 1914 wordt zijn tentoonstelling op bevel van de procureur van de koning gesloten wegens ‘aantasting van de goede zeden’. Brengt drie maanden door in Parijs.

1920

Werkt in 1920 enkele maanden in de Amsterdamse jodenbuurt, en het volgende jaar een tijd in de joodse buurt in Londen.

Realist met impressionistische en expressionistische trekjes.

1940

Uit een interview met de kunstenaar (1940): ‘Ik heb gekken geteekend, ik heb epileptici bestudeerd, ik heb willen zien sterven en krepeeren. De primitieven hebben de menschen gezien op de groote oogenblikken van hun leven: dood en geboorte, dat wil ik ook.’

1946

Uit ‘Mijn kleine oorlog’ van Louis Paul Boon (1946): ‘Tusschen het vastgevrozen poortje van mijn hof langs het rangeerstation waar de doode treinen stonden, en langs het water waar de doode boten lagen maar de vaartkapoenen nog altijd met hun armen over de leun hingen lijk kurt peiser het hun geleerd heeft, en langs de fabrieken waar het aan den achterkant stonk oorlog-of-geen-oorlog – ge zoudt zeggen hoe is het mogelijk dat er aan den voorkant garen of dekens of glucose of rayonne kan buitenkomen die niet stinken – tot aan de voordeur van het hospitaal: het was al dood en stijf want het was de winter van stalingrad.’

1929

Overzichtstentoonstelling in de prestigieuze Brusselse galerie Georges Giroux, die ook het werk van Rik Wouters, de Brabantse fauvisten en figuren als Kandinsky of de gebroeders Jespers steunt.

1962

Overleden in Ukkel.