Slider

RIK WOUTERS

Duizendkunstenaar tussen impressionisme en fauvisme.

1882

Geboren in Mechelen als zoon van een meubelfabrikant.

Na een kunstopleiding in Mechelen trekt hij naar de Brusselse academie, waar hij o.m. zijn muze en model Nel Duerinckx en de schilder Edgar Tytgat leert kennen.

Beeldhouwer, schilder, tekenaar en etser. Realiseert heel wat aquarellen.

Installeert zich in een eenvoudig rijtjeshuis in de Bezemhoek in Watermaal-Bosvoorde, aan de rand van het Zoniënwoud. Daar realiseert hij topstukken als De strijkster en grote sculpturen als Het Zotte Geweld waarvoor Nel poseert – inspiratiebron is de vernieuwende dans van Isadora Duncan, die het stel in de Brusselse Muntschouwburg aan het werk ziet.

1910

Komt aanvankelijk aan de kost met kleine opdrachten in de decoratie-industrie. Is onder meer actief op de werf van de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel.

Zijn Franse vriend Simon Lévy leert hem het werk van Cézanne kennen. Als beeldhouwer laat Wouters zich inspireren door Auguste Rodin en Medardo Rosso.

Wordt door kunstcriticus Jules Elslander geïntroduceerd bij de Brusselse galeriehouder (van Franse origine) Georges Giroux, die hem een contract aanbiedt. Zo kan Wouters financieel het hoofd boven water houden.

1912

1912 – Samen met Nel en enkele bevriende kunstenaars verblijft Rik Wouters maandenlang in Parijs, waar hij voor het eerst met zijn eigen ogen werken van Cézanne en tal van andere moderne kunstenaars ziet.

1914

1914 – Tijdens de eerste dagen van de Groote Oorlog wordt Wouters gemobiliseerd en naar het front bij Luik gestuurd. In het vuur van de strijd deserteert hij kort, maar hij keert terug. Samen met zijn regiment trekt Wouters terug over Lier naar de Antwerpse fortengordel en later naar het neutrale Nederland.

Belandt in een krijgsgevangenenkamp in Zeist bij Amersfoort. Daar wordt Wouters heel ziek. De diagnose ‘kanker’ wordt gesteld.

Na een tijdje mag Wouters het kamp overdag verlaten om te werken in de omgeving of om Nel op te zoeken, die in Amersfoort een kamer huurt. Uiteindelijk mag het stel zich in Amsterdam vestigen.

Ondanks uitstekende medische zorgen en drie zware operaties, die Wouters’ aangezicht danig verminken, verliest hij het gevecht tegen de kanker. Hij maakt zijn laatste werken: virtuoze tekeningen en beklemmende portretten van Nel en van zichzelf.

1916

Overlijdt in Amsterdam, waar hij met militaire eer wordt begraven. In de jaren ’20 laat Nel zijn stoffelijk overbrengen naar Bosvoorde. Haar leven lang zal zij het werk van haar geliefde koesteren.