TIJDELIJKE TENTOONSTELLING VANAF 18 FEBRUARI

 

Léon SPILLIAERT – De Oorsprong van het Beeld
Tekeningen en prenten in dialoog

 

De tentoonstelling Léon Spilliaert – De Oorsprong van het Beeld toont hoe het creatief proces van schets en tekening een ondersteunende rol speelde bij het tot stand komen van originele prenten en gravures in Spilliaerts oeuvre.

Als jonge tekenaar bleef Spilliaert stilstaan bij gevoelens zoals liefde en dood, eenzaamheid, verlangen en schaamte en wierp hij een bezielde blik op de relaties tussen de man en de vrouw en tussen de mensen onderling.

Daarbij illustreerde hij ook in kleine genuanceerde zelfportretten, eenvoudig met potlood en inkt, als zovele snapshots, de evolutie van zijn eigen zelfbeeld. Deze kritisch momentane en veelal zeer spontane aantekeningen vertegenwoordigen subtiel de diepere intieme ontledingen van zijn innerlijk getormenteerde geest.

Voor het eerst worden hier uitzonderlijke werken uit privéverzamelingen (weer) samen gebracht die voor velen een herontdekking van het werk van de kunstenaar zullen betekenen.

 

previous arrow
next arrow
Slider

VERWACHT VANAF 18 FEBRUARI

 

FRED BERVOETS – Gewoon Ongewoon
Tekeningen en prenten in dialoog

 

Weinig kunstenaars zijn zo iconisch en onlosmakelijk verbonden met Antwerpen als Fred Bervoets. In het jubileumjaar 2022, waarin de kunstenaar zijn tachtigste verjaardag viert en ook MDR vijf kaarsen mag uitblazen, hoeft de overzichtstentoonstelling ‘Gewoon Ongewoon’, een samenvatting van meer dan 60 jaar kunstenaarschap, dan ook niet te verbazen.

De tentoonstelling zet de poorten van Bervoets’ fantasie wagenwijd open en laat de bezoeker kennismaken met een wereld vol fantastische figuren en groteske personages, monumentale scenes en intimistische zelfportretten. Een leven vol kunst, samengevat in de vorm van werken op papier.

previous arrow
next arrow
Slider