VANAF 16 SEPTEMBER

EUGEEN VAN MIEGHEM – Augustine in liefde en leed

 

Weinig Belgische kunstenaars vertonen zo’n innige band met hun geboortestad als Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Het is dan ook niet meer dan logisch dat mede dankzij het Museum Eugeen Van Mieghem zijn naam voor velen in Antwerpen en ver daarbuiten bekend in de oren klinkt. Als kunstenaar die onder andere de massale emigratie van Europeanen naar Amerika in beeld bracht, geniet Van Mieghem immers ook vandaag nog internationale erkenning.

 

In de winter van 1904 poseerde zijn jonge vrouw Augustine Pautre als naaktmodel voor hem en zijn vrienden. Ze werd kort daarna ziek en overleed op amper 24-jarige leeftijd aan tuberculose. Ook in de laatste weken van haar leven bleef Van Mieghem zijn grote liefde en muze tekenen. Deze reeks magistrale tekeningen, een van de hoogtepunten uit zijn oeuvre, werd pas in 1993 geïdentificeerd, maar ze maken hem en zijn doodzieke vrouw onsterfelijk.

 

previous arrow
next arrow
Slider

TOT EN MET 5 SEPTEMBER

 

FRED BERVOETS – Gewoon Ongewoon
Tekeningen en prenten in dialoog

 

Weinig kunstenaars zijn zo iconisch en onlosmakelijk verbonden met Antwerpen als Fred Bervoets. In het jubileumjaar 2022, waarin de kunstenaar zijn tachtigste verjaardag viert en ook MDR vijf kaarsen mag uitblazen, hoeft de overzichtstentoonstelling ‘Gewoon Ongewoon’, een samenvatting van meer dan 60 jaar kunstenaarschap, dan ook niet te verbazen.

De tentoonstelling zet de poorten van Bervoets’ fantasie wagenwijd open en laat de bezoeker kennismaken met een wereld vol fantastische figuren en groteske personages, monumentale scenes en intimistische zelfportretten. Een leven vol kunst, samengevat in de vorm van werken op papier.

previous arrow
next arrow
Slider